Friday, February 24, 2012

Pengembaraan ke Medan (18/2/2012-21/2/2012)

Tahun 2012 membawa aku dan rakan-rakan meneroka Medan, Indonesia. Kali ini kami pergi bertujuh (aku, dua orang kakakku, Cik Dah, Teh, Manira dan Ja). Ini merupakan kali pertama buat dua orang kakakku dan kali pertama buat Manira dan Ja mengikuti pengembaraan bersama aku, Cik Dah dan Teh.

Kami membeli tiket pada april 2011 yang lalu, seperti biasa bila ada Air Asia Sale, kami mula membuat perancangan kemana kami untuk 2012. Akhirnya kata sepakat dicapai, Medan adalah destinasi kami! Agak seronok kali ini, kerana kakakku meraikan harijadi dengan trip melancong ke Medan (Happy Birthday, Sis)!

Aku sudah lama menyimpan angan-angan untuk melihat sendiri ciptaan Ilahi - Tasik Danau Toba, sudah lama memendam dendam untuk sampai ke Brastagi (aku terlepas peluang ke Brastagi untuk Kejohanan Catur Remaja Asia Bawah 16 Tahun pada tahun 1991) dan merasa sendiri pengalaman baru di Sumatra Utara.

Jadi bila hampir ke bulan Februari, aku membuat kaji selidik, membaca blog-blog mereka yang pernah ke Medan, semata-mata untuk membuat jadual perjalanan sepanjang-panjang masa di Medan. Bersyukur juga aku, dalam masa yang agak suntuk untuk aku merancang aku bertemu dengan laman sesawang Lovely Holidays, mendoakan inilah yang terbaik, aku mewar-warkan kepada rakan-rakan bahawa kami harus memilih agensi untuk untuk pengembaraan kami.. :)) Kakak-kakak aku tidak banyak karenah, kerana apa jua yang aku putuskan mereka tidak membantah pun (senang berurusan).

Tempahan travel di Medan, dan penambahan kilogram bagasi kami dibuat seminggu lebih awal, semuanya diatur dengan cukup baik sekali, dan aku merasakan pengembaraan kali ini pasti tidak dapat dilupakan, dan aku berdoa agar yang pertama kali mengikuti kami berasa gembira dengan trip kali ni, dan bersetuju merancang mengikuti kami lagi insyaAllah tahun hadapan.

Dan seperti biasa jadual yang aku rancang memberi peluang untuk yang hanya suka berjalan menikmati panorama ciptaan Ilahi (seperti aku), dan memberi peluang untuk rakan-rakan yang lain yang suka membeli-belah... :) all in one!!

5 comments:

  1. Assalamualaikum w.b.t

    saya mohd faisal asal dari kelantan dan sekarang belajar di medan ada menyediakan sewa kereta dan homestay di medan.

    jika ada yang berminat bolehlah menghubungi saya.

    email : mofaargroup@yahoo.com
    no indonesia : +62878 6726 7481 (sms sahaja)
    no malaysia : +6019 253 2170
    (sms sahaja)

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Im planning a trip to medan soon, pkai travel agent Lovely Holiday juga. Nk tnya, payment you proceed penuh atau byar deposit dulu? Al-maklumla, agen obersea ni takut terkantoi j.
    So far Lovely Holiday offer the best bargain. Dia bagi you resit or any prove payment?

    ReplyDelete
  3. byr deposit je dulu. selamat mcm tu. Resit kena mintak sebenarnya. Dah jadi habit saya suka audit apa sahaja belanja so kalau dia bagi ke x bagi ke saya akan mintak.

    Setakat ni lovely holidays memang ok la. Kos lebih jimat berbanding travel lain, dan tour guide dia walaupun ada yg malas or rajin, semuanya kita bole runding nk kemana2 n jangkamasa yang kita sendiri leh set kan.

    ReplyDelete
  4. tima kasih ye advice psal agent tu. adatla...diorg pun ikut mood nk layan kita k tak. nnt share lagi journey2 yg menarik. nk buat survey juga.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete